Jajecznica z groszkiem i natką pietruszki podana z wazą

Kategoria: Dania jajeczne
Czas przygotowania: 15 min

Na patelni rozgrzej masło. Natkę posiekaj. Dodaj na rozgrzany tłuszcz groszek. Podsmaż krótko. Oddziel białka od żółtek. Do groszku dodaj białka, poczekaj jak się zetną, na końcu dodaj żółtka (nie mogą być mocno ścięte, bo tracą wartości odżywcze). Przesmaż krótko już na wyłączonym palniku. Danie podaj póki ciepłe posypane posiekaną natką oraz z wazą żytnią.

W 2 tygodniu diety można przygotować jajecznicę z szynką na maśle. W 3 tygodniu diety jajecznicę z duszoną papryką i cebulką, a w 4 tygodniu diety jajecznicę na boczku. Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.