Jajecznica z szynką na maśle

Kategoria: Dania jajeczne
Czas przygotowania: 15 min

Na patelni rozgrzej masło. Szynkę pokrój w kostkę i dodaj na rozgrzany tłuszcz. Podsmaż do momentu, aż się zarumieni. Oddziel białka od żółtek. Do szynki dodaj białka, poczekaj jak się zetną, na końcu dodaj żółtka (nie mogą być mocno ścięte, bo tracą wartości odżywcze). Przesmaż krótko już na wyłączonym palniku. Danie podaj z pokrojonymi na połówki pomidorkami, kiełkami. Skrop warzywa octem i dopraw pieprzem oraz solą. Podaj z pieczywem, które jest zgodne z Twoimi zaleceniami.

W 2 tygodniu diety można przygotować jajecznicę na boczku. W 3 tygodniu diety jajecznicę z duszoną papryką i cebulką, a w 4 tygodniu diety jajecznicę z groszkiem i natką pietruszki.Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.