Jajka w kokilkach ze szpinakiem i pomidorkami

Kategoria: Dania jajeczne
Czas przygotowania: 25 min

Szpinak myjemy i osuszamy. Pomidorki koktajlowe kroimy w ćwiartki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy szpinak i pomidorki. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy, zdejmujemy z ognia.

Kokilki smarujemy dokładnie oliwą. Na dnie każdej układamy przygotowane warzywa, a na wierzch wbijamy jajko. Doprawiamy solą i pieprzem. Kokilki wkładamy do formy lub naczynia żaroodpornego, napełniamy naczynie wrzącą wodą do połowy wysokości kokilek. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Zapiekamy jajka przez 10 minut, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne. Przed podaniem jajka można posypać kiełkami.

W 2 tygodniu diety można przygotować jajka w koszulce z awokado. W 3 tygodniu diety jajka gotowane na miękko lub półtwardo, a w 4 tygodniu diety jajka zapiekane w awokado. Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.