Kabaczek duszony z marchewką i kaparami

Kategoria: Dania jarskie
Czas przygotowania: 25 min

Kabaczek i marchew obierz, pokrój w paski. Na patelni rozgrzej olej kokosowy, wrzuć warzywa i podsmaż. Po chwili dodaj kilka łyżek wody i duś do miękkości. Na sam koniec dodaj kapary, oregano, sól i pieprz. Delikatnie wymieszaj. Dodaj szpinak, ponownie zamieszaj i przełóż na talerz. Całość skrop octem balsamicznym.

W 2 tygodniu diety można przygotować kabaczka duszonego z pomidorami. W 3 tygodniu surówkę z kabaczka, a w 4 tygodniu diety kabaczka duszonego z ziemniakami i pieczarkami. Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.