Kabaczek duszony z pomidorami

Kategoria: Dania jarskie
Czas przygotowania: 20 min

Kabaczka umyć, obrać, usunąć pestki, opłukać, pokroić w plastry, a następnie w kostkę, zalać niewielką ilością wrzącej wody, posolić i ugotować.
Pomidory umyć, pokroić w ćwiartki, zalać niewielką ilością wrzącej wody, rozgotować i przetrzeć.
Cebulę obrać, opłukać, drobno posiekać i podsmażyć na tłuszczu.
Do kabaczków dodać przetarte pomidory, cebulę, sól, wymieszać i zagotować.

W 2 tygodniu diety można przygotować kabaczka duszonego z ziemniakami i pieczarkami. W 3 tygodniu kabaczka duszonego z marchewką i kaparami, a w 4 tygodniu diety surówkę z kabaczka. Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.