Kabaczek duszony z ziemniakami i pieczarkami

Kategoria: Dania jarskie
Czas przygotowania: 20 min

Ziemniaki, cebulę i kabaczka obierz, pokrój w kostkę. Pieczarki oczyść i większe kawałki pokrój na pół. W rondlu rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę oraz ziemniaki z kabaczkami i podsmaż. Podlej wodą, dodaj sól, pieprz, majeranek. Po 5 minutach dołóż pieczarki. Całość przykryj i duś do miękkości składników około 20 minut.

W 2 tygodniu diety można przygotować kabaczka duszonego z pomidorami. W 3 tygodniu kabaczka duszonego z marchewką i kaparami, a w 4 tygodniu diety surówkę z kabaczka. Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.