Kaczka (filet) w jabłkach i pomarańczy

Kategoria: Dania mięsne
Czas przygotowania: 50 min

Filet natrzyj: skórką otartą z cytryny, solą, pieprzem, zmielonym zielem (0.5 łyżeczki) i obsmaż z dwóch stron na rozgrzanej z tłuszczem patelni (tak by zamknąć sok w mięsie). Następnie przełóż mięso do naczynia żaroodpornego, dodaj liść laurowy, obłóż pokrojonym w ćwiartki jabłkiem i piecz przez 35-45 minut w 180-200stopniach, na 15 minut przed końcem pieczenia ułóż plastry pomarańczy na mięsie i dalej zapiekaj. Mięso podaj z duszonymi owocami, surówką z tartej marchwi lub surówką wielowarzywną.

W 2 tygodniu diety można przygotować gęś pieczoną w jabłkach. W 3 tygodniu diety królika duszonego w warzywach, a w 4 tygodniu diety królika z musztardą pieczonego w rękawie. Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.