Pulpety z kapustą z koperkiem

Kategoria: Dania mięsne
Czas przygotowania: 35 min

KAPUSTA:
Jedną cebulę pokrój w małą kosteczkę, kapustę i koperek poszatkuj. Na patelni rozgrzej łyżkę masła klarowanego. Na rozgrzane masło wrzuć poszatkowaną cebulkę. Smaż ją do zarumienienia. Do garnka przełóż podsmażoną cebulkę  i dodaj poszatkowaną kapustę, liść laurowy i ziele angielskie. Wszystko zalej szklanką wody. Gotuj do miękkości. Na koniec dodaj łyżkę masła, posyp koperkiem, dopraw pieprzem.

KOTLETY MIELONE:
Drugą cebulę pokrój  w małą kosteczkę, podsmaż na łyżce masła klarowanego. Do miski włóż mięso mielone, dodaj jajko, podsmażoną cebulkę i dopraw całość solą i pieprzem do smaku. Wszystko wymieszaj. Z powstałej masy uformuj kulki. Na patelni rozgrzej pozostałe masło klarowane i smaż kotlety około 8 minut z każdej strony - do upieczenia się mięsa. Podaj pulpety na kapuście.

W 2 tygodniu diety można przygotować mięso mielone z makaronem. W 3 tygodniu diety mięso mielone chilli con carne, a w 4 tygodniu diety mięso mielone z bukietem warzyw. Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.