Kasza gryczana z sosem pieczarkowym

Kategoria: Dania jarskie
Czas przygotowania: 30 min

Zagotować osoloną wodę, dodać kaszę i gotować ok 15 min. W tym czasie na patelni rozgrzać masło, dodać posiekaną cebulę, przyrumienić, dodać pokrojone w plasterki pieczarki, podsmażyć kilka minut, doprawić solą i pieprzem, podlać wodą i poddusić. Pod koniec dodać śmietankę (sojową/kokosową/migdałową) i dusić by zredukować sos. Kaszę podać z sosem.

W 2 tygodniu diety można przygotować kaszę gryczaną z warzywami na ciepło. W 3 tygodniu diety kaszę jaglaną z warzywami, a w 4 tygodniu diety komosę ryżową z olejem sezamowym i czarnuszką. Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.