Kasza gryczana z warzywami i porcją białka

Kategoria: Mięso / ryby plus skrobia
Czas przygotowania: 25 min

Ugotuj kaszę gryczaną w lekko osolonej wodzie wg instrukcji. Na klarowanym maśle/oliwie uduś starte na tarce warzywa. Odcedzoną kaszę przełóż na patelnię z warzywami. Wymieszaj. Dodaj pieprz do smaku. 

Kaszę podawaj z porcją białka np: dowolną rybą, owocami morza, chudym mięsem lub jajkami  w zgodzie z Twoim indywidualnym programem żywieniowym. 

W 2 tygodniu diety można przygotować makaron ryżowy z warzywami i porcją białka. W 3 tygodniu diety makaron strączkowy z warzywami i porcją białka, a w 4 tygodniu diety ryż/komosę ryżową z warzywami i porcją białka. Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.