Kasza jaglana z cukinią

Kategoria: Dania jarskie

Porcję kaszy zalać 3x większą ilością zimnej wody i gotować na małym ogniu pod przykryciem aż do wchłonięcia się płynu (ok. 15 minut), bez mieszania.  Na patelni na oleju kokosowym podsmażyć do zrumienienia pokrojoną w kosteczkę cukinię. Dodać przyprawy oraz ugotowaną kaszę jaglaną. Mieszając smażyć przez ok. 2 minuty.  Wyłożyć na talerz, dodać pokrojone pomidory, doprawić solą oraz pieprzem, posypać posiekaną bazylią i rukolą. Skropić oliwą.

W 2 tygodniu diety można przygotować kaszę gryczaną białą z tłuszczem. W 3 tygodniu diety kaszotto z dynią, jarmużem i selerem naciowym, a w 4 tygodniu diety komosę ryżową z olejem sezamowym i ziołami. Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.