Kasza/komosa po meksykańsku

Kategoria: Dania mięsne
Czas przygotowania: 30 min

Na patelni rozgrzać oliwę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną na plasterki chili. Mieszając chwilę podsmażyć.
Dodać surową komosę/kaszę/ryż, wlać bulion, zwiększyć ogień i dodać przyprawy, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Dodać odcedzoną, przepłukaną fasolkę oraz pomidory z puszki. Wszystko wymieszać, przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez około 20 minut. Dodać obrane i pokrojone awokado, skropić je sokiem z limonki.

W 2 tygodniu diety można przygotować kaszotto z kurczakiem, marchewką i groszkiem. W 3 tygodniu diety kaszotto z dynią, jarmużem i selerem naciowym, a w 4 tygodniu diety kaszę z indykiem, fasolką i kalafiorem. Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.