Kasza z amarantusa/ racuszki z dynią i jabłkiem tartym ( z mąką bezglutenową)

Kategoria: Dania jarskie
Czas przygotowania: 30min

Zagotuj 1,5 szklanki wody a następnie wrzuć 3 łyżki kaszy amarantusowej  i gotuj na małym ogniu przez pół godziny do zmiękczenia się kaszy, następnie ostudź kaszę i odmierz pół szklanki ugotowanych ziaren amarantusa.

W czasie gotowania amarantusa obierz dynię 1/3 szt ze skóry ( pozbądź się gniazd z nasionami) i pokrój ją w kostkę, następnie wyłóż na rozgrzaną  oliwę z oliwek lub masło klarowane i duś do miękkości ok.10min. Wystudź dynie odmierz pół szklanki tak jak amarantusa i połącz wszystko razem. Dodaj na koniec starte jabłko i do smaku cynamon.

W wersji rozbudowanej można do tak zrobionej kaszy dodać jajko i 2-3 łyżki mąki ( bezglutenowej lub innej dobrze tolerowanej np.orkiszowej) i nakładać na rozgrzaną patelnie z masłem klarowanym lub olejem kokosowym po 2 łyżki . Obsmażać racuszki na patelni po kilka minut.