Placki z dynią i jabłkiem tartym

Kategoria: Dania jarskie
Czas przygotowania: 30min

Zagotuj 1,5 szklanki wody a następnie wrzuć 3 łyżki kaszy i gotuj na małym ogniu przez pół godziny do zmiękczenia się kaszy, następnie ostudź kaszę i odmierz pół szklanki ugotowanych ziaren amarantusa.

W czasie gotowania amarantusa obierz dynię ze skóry ( pozbądź się gniazd z nasionami) i pokrój ją w kostkę, następnie wyłóż na rozgrzaną  oliwę z oliwek lub masło klarowane i duś do miękkości ok.10min. Wystudź dynie odmierz pół szklanki tak jak amarantusa i połącz wszystko razem. Dodaj na koniec starte jabłko i do smaku cynamon. Dodać jajko i mąkę i nakładaj na rozgrzaną patelnie z masłem klarowanym po 2 łyżki ciasta na porcję. Obsmażać racuszki na patelni po kilka minut. 

W 2 tygodniu diety można przygotować placki chia. W 3 tygodniu diety placki ziemniaczano-marchewkowe, a w 4 tygodniu diety placki ziemniaczane z dynią.  Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.