Kasza z indykiem, fasolką i kalafiorem

Kategoria: Dania mięsne
Czas przygotowania: 30 min

Na patelni lub w szerszym garnku, na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz pokrojonego w kosteczkę pora. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, zmielone mięso, przyprawy (oregano i kurkumę) oraz sól i pieprz. Co chwilę mieszając obsmażać mięso przez ok. 5 minut. Dodać suchą kaszę/ryż/komosę, wymieszać i smażyć przez ok. 1 - 2 minuty. Dodać pokrojonego w kosteczkę kalafiora oraz pokrojoną na kawałeczki fasolkę, wymieszać. Wlać bulion i zagotować. Dodać liść laurowy, przykryć i gotować przez ok. 15 minut do miękkości składników. Na koniec dodać posiekaną natkę. Wyłożyć na talerze i posypać posiekanym szczypiorkiem.

W 2 tygodniu diety można przygotować kaszotto z kurczakiem, marchewką i groszkiem. W 3 tygodniu diety komosę po meksykańsku, a w 4 tygodniu diety kaszotto z dynią, jarmużem i selerem naciowym. Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.