Kaszotto z dynią, jarmużem i selerem naciowym

Kategoria: Dania jarskie
Czas przygotowania: 30 min

Na patelnię wlać oliwę, dodać pokrojonego na plasterki selera i cienko pokrojony czosnek. Co chwilę mieszając smażyć na umiarkowanym ogniu przez ok. 5 minut.
Dodać suchą kaszę/komosę/ryż, tymianek i wymieszać. Po 1-2 minutach gotowania wlać gorącą wodę (szklankę) z sosem sojowym i na większym ogniu zagotować. Doprawić małą szczyptą soli, świeżo zmielonym pieprzem, przykryć, zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 10 minut. Dodać pokrojoną w kostkę dynię, pokrojoną papryczkę bez pestek, wymieszać, przykryć i dalej gotować pod przykryciem przez ok. 15 minut. Jarmuż umyć, oderwać miękkie liście od twardej łodyżki pośrodku, liście posiekać, dodać do potrawy, wymieszać, przykryć i gotować przez ok. 3 minuty. Zdjąć pokrywę i delikatnie mieszając gotować jeszcze przez ok. 2 minuty.

W 2 tygodniu diety można przygotować kaszotto z kurczakiem, marchewką i groszkiem. W 3 tygodniu diety komosę po meksykańsku, a w 4 tygodniu diety kaszę z indykiem, fasolką i kalafiorem. Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.