Kaszotto z kurczakiem, marchewką i groszkiem

Kategoria: Dania mięsne
Czas przygotowania: 30 min

Na patelni na oliwie podsmażyć pokrojonego pora. Dodać masło i pokrojoną w kosteczkę pierś kurczaka. Doprawić tymiankiem i pieprzem. Smażyć co chwilę mieszając przez ok. 4-5 minuty. Wsypać surową kaszę gryczaną i co chwilę mieszając smażyć przez ok. 3 minuty. Dodać marchewkę z groszkiem (zamrożoną), doprawić wszystko solą, wymieszać i dusić przez 2 minuty. Wlać bulion, wymieszać, przykryć i gotować przez ok. 10 minut. Zdjąć pokrywę i co chwilę mieszając gotować jeszcze przez 5 minut. Posypać szczypiorkiem.

W 2 tygodniu diety można przygotować kaszę po meksykańsku. W 3 tygodniu diety kaszotto z dynią, jarmużem i selerem naciowym, a w 4 tygodniu diety kaszę z indykiem, fasolką i kalafiorem. Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.