Komosa ryżowa z warzywami (duszoną marchwią i brokułem)

Kategoria: Dania jarskie
Czas przygotowania: 15 min

Komosę ryżową ugotuj w lekko osolonej wodzie wg instrukcji. W tym czasie brokuły blanszuj przez minutę w gotującej wodzie. Zeszklij 4 ząbki czosnku na oliwie na złoty kolor a następnie dodaj blanszowane brokuły. Dopraw pieprzem i solą do smaku. Do całości dodaj startą na grubych oczkach marchewkę, podlej wodą i podduś by marchew zmiękła. Warzywa podaj z komosą.

W 2 tygodniu diety można przygotować ryż z warzywami. W 3 tygodniu diety kaszę gryczaną z warzywami, a w 4 tygodniu diety kaszę jaglaną z warzywami. Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.