Zupa krem z batata

Kategoria: Zupy
Czas przygotowania: 30 min

Bataty i marchewkę obierz. Bataty pokrój w kostkę, a marchewkę w plastry.
Cebule i czosnek obierz i drobno posiekaj.

W garnku rozgrzej olej kokosowy, wrzuć szalotki i smaż, aż do momentu kiedy cebula się zeszkli. Następnie dodaj czosnek, imbir, chwilę mieszaj i dodaj przyprawy. Kiedy będą pachnieć, dodaj bataty i marchewkę. Całość dokładnie wymieszaj, tak aby przyprawy pokryły warzywa. Zalej warzywa bulionem. Kiedy bulion zawrze, zmniejsz ogień, przykryj garnek pokrywką i gotuj na średnim ogniu przez 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie.

Garnek zdejmij z gazu i zmiksuj zupę blenderem na gładki krem. Dodaj mleczko kokosowe,  sok z limonki oraz sos sojowy i zmiksuj całość jeszcze raz do połączenia składników. Zupę ponownie podgrzej.
Tak przygotowane danie podajemy z kleksem z śmietanki kokosowej/zwykłej śmietany i pestkami dyni (w zależności od tego czy Twój program żywieniowy je uwzględnia).

W 2 tygodniu diety można przygotować zupę krem z marchewki z imbirem. W 3 tygodniu diety zupę krem z dyni, a w 4 tygodniu diety zupę krem z papryki. Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.