Krewetki duszone z warzywami

Kategoria: Dania bezglutenowe
  • Krewetki rozmrozić, obrać z pancerzy, oderwać ogonki i oczyścić.
  • Marchewkę obrać i pokroić na plasterki. Paprykę pokroić w kostkę. Czosnek obrać i pokroić na plasterki, cebulę pokroić w piórka. Imbir obrać i zetrzeć na drobnej tarce.
  • W woku (lub na dużej patelni) na 1 łyżce oliwy/masła podsmażać przez 3 minuty marchewkę, paprykę oraz czosnek. Następnie dodać cukinię i smażyć często mieszając jeszcze przez ok. 5 minut, pod koniec dodać cebulę, imbir oraz doprawić warzywa solą.
  • Przesunąć warzywa na brzeg naczynia. W wolne miejsce wlać drugą łyżkę oliwy i włożyć krewetki. Smażyć przez ok. 1 minutę. Wymieszać z warzywami, dodać sos sojowy i razem podgrzać.
  • Podawać z ugotowanym ryżem.

Kamila Młoczek