Krewetki z papryczką pepperoni i sałatką + kasza jęczmienna/orkiszowa

Kategoria: Mięso / ryby plus skrobia
Czas przygotowania: 25 min

Obrane krewetki umyj i osusz.
Na drobną kostkę pokrój czosnek i papryczkę pepperoni, wyciśnij sok z limonki. Na rozgrzaną oliwę z oliwek połóż pokrojony czosnek i papryczkę, po zeszkleniu na złoty kolor dodaj krewetki i obsmażaj po 2 minuty z każdej strony, na koniec dodaj sok z limonki i 2 łyżki białego wytrawnego wina (opcjonalnie). Wszystko wymieszaj, najlepiej podawaj z sałatą/rukolą z  awokado/pomidorem, kiełkami i sosem winegret.

Danie podaj z ugotowaną kaszą jęczmienną/owsianą/orkiszową.

W 2 tygodniu diety można przygotować krewetki duszone na klarowanym maśle z natką pietruszki. W 3 tygodniu diety krewetki duszone z warzywami, a w 4 tygodniu diety owoce morza na klarowanym maśle. Dodatek węglowodanów jest taki sam jak w wersji pierwotnej. Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.