Królik duszony w warzywach +kasza gryczana/ryż/komosa

Czas przygotowania: 50 min

Mięso umyj pod bieżącą wodą, osusz ręcznikiem papierowym. Przełóż do dużej miski i zamarynuj: oprósz solą i pieprzem, dodaj lubczyk i cebulę pokrojoną w plastry, przeciśnięty przez praskę czosnek, wlej 2 łyżeczki oliwy z oliwek i wymieszaj. Wstaw do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). W garnku rozpuść łyżeczkę masła klarowanego i wrzuć mięso razem z lubczykiem i cebulą. Chwilę podsmaż, dolej około pół szklanki gorącej wody. Przykryj pokrywką. Zetrzyj warzywa na drobnych oczkach tarki, pomidora obierz ze skórki i pokrój w małe kawałki - wrzuć do garnka (oprócz pomidora). Zmniejsz ogień do minimum i duś przez ok 45 minut. Pod sam koniec dołóż pomidora. Całe danie wyłóż na talerz. Możesz dodać obok ćwikłę lub surówką z tartych warzyw z dodatkiem octu i oliwy.

Kaszę gryczaną/ryż/komosę ryżową ugotuj według instrukcji i podaj z mięsem.

W 2 tygodniu diety można przygotować królika z musztardą pieczonego w rękawie. W 3 tygodniu diety gęś pieczoną w jabłkach, a w 4 tygodniu diety kaczkę (filet) w jabłkach i pomarańczy. Dodatek węglowodanów jak w wersji pierwotnej. Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.