Kurczak duszony z groszkiem z porcją batatów

Kategoria: Mięso / ryby plus skrobia
Czas przygotowania: 30 min

Batata obierz, pokrój w kostkę i połącz z kminkiem oraz papryką. Gotuj na parze do miękkości (około 20 minut).
Mięso oczyść, pokrój w paski, dopraw solą, majerankiem, pieprzem i wymieszaj. W garnku rozgrzej tłuszcz i obsmaż mięso z każdej strony. Podlej mięso odrobiną wody (1/3 szklanki) i duś do miękkości. Pod koniec dodaj odcedzony groszek oraz posiekany koperek i duś jeszcze 5 minut. Na sam koniec do dania dodaj gotowe bataty i wszystko wymieszaj by stworzyć gulasz. Dopraw do smaku.
Danie podaj z sałatą z sosem winegret.

W 2 tygodniu diety można przygotować kurczaka duszonego w pomidorach. W 3 tygodniu diety kurczaka strogonowa, a w 4 tygodniu diety kurczaka duszonego w porach. Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.