Kurczak (filet z piersi) duszony z porami + kasza/ryż/komosa

Kategoria: Mięso / ryby plus skrobia
Czas przygotowania: 35 min

Pora umyć, pokroić na kawałki, posolić i poddusić na maśle klarowanym. Pierś z kurczaka pokroić w grube plastry, doprawić pieprzem, solą i tymiankiem. Na patelni przesunąć pora na bok i w wolne miejsce wrzucić kurczaka. Obsmażyć z każdej strony, a następnie dodać wodę (1/3 szklanki). Dusić kilka minut, dodać odrobinę gałki muszkatołowej oraz mleczko. Gotować tak długo, aż sos lekko zgęstnieje. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Podawać z dobrze tolerowaną surówką.
W czasie, kiedy dusi się mięso przygotuj zgodnie z instrukcją kaszę gryczaną lub jaglaną/ryż dziki lub basmati/komosę- wybierz dowolny dodatek zgodny z Twoim programem żywieniowym.

W 2 tygodniu diety można przygotować kurczaka duszonego z groszkiem z porcją batatów. W 3 tygodniu diety kurczaka strogonowa, a w 4 tygodniu diety kurczaka duszonego w pomidorach. Dodatek węglowodanów jest taki sam, jak w propozycji głównej.  Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.