Kurczak (filet z piersi) z tartymi warzywami oraz ryżem/komosą

Kategoria: Mięso / ryby plus skrobia
Czas przygotowania: 30 min

Marchew, seler, pietruszkę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Na patelni rozgrzej masło, dodaj warzywa i podsmaż. Następnie podlej wodą, dodaj sól, pieprz, majeranek i duś pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. Mięso pokrój w kostkę. Na oddzielnej patelni z olejem podsmaż kostki, podlej wodą, dopraw pieprzem i solą i duś około 20 minut.
W między czasie ugotuj wg instrukcji ryż biały/basmati/jaśminowy lub komosę.
Skomponuj danie: na talerz wyłóż duszone warzywa, a na nich rozłóż mięso. Do tego obok dołóż węglowodany.

W 2 tygodniu diety można przygotować chude mięso w leczo. W 3 tygodniu diety chude mięso w curry, a w 4 tygodniu diety chude mięso z dowolnymi warzywami. Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.