Indyk pieczony (pierś) w curry i warzywach

Kategoria: Dania mięsne
Czas przygotowania: 35 min

Marchew, pietruszkę, seler zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przełóż do garnka, podlej bulionem i duś do momentu, aż warzywa będą al dente. Odstaw.
Filet z indyka oczyścić i lekko rozbić. Doprawić solą, pieprzem. Następnie obsmażyć z dwóch stron na rozgrzanej patelni z masłem klarowanym. Posypać przyprawą curry. Mięso włożyć do rękawa/naczynia żaroodpornego lub brytfanki razem z przygotowanymi wcześniej warzywami. Piec ok. 25 nim w temperaturze 160 stopni. Podać z sałatą z sosem winegret.

** Możesz wykorzystać inne dowolne dobrze tolerowane mięso, jak np. polędwica z indyka, polędwica wołowa, pierś z kurczaka.

W 2 tygodniu diety można przygotować indyka w śmietance kokosowej  z trawą cytrynową. W 3 tygodniu diety indyka duszonego z tartymi warzywami, a w 4 tygodniu diety indyka polędwiczkę w mleczku kokosowym. Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.