Kurczak pieczony (pierś) w curry i warzywach

Kategoria: Dania mięsne
Czas przygotowania: 25 min

Marchew, pietruszkę, seler zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przełóż do garnka, podlej bulionem i duś do momentu, aż warzywa będą al dente. Odstaw.
Filet z piersi kurczaka oczyścić i lekko rozbić. Doprawić solą, pieprzem. Następnie obsmażyć z dwóch stron na rozgrzanej patelni z masłem klarowanym. Posypać przyprawą curry. Mięso włożyć do rękawa/naczynia żaroodpornego lub brytfanki razem z przygotowanymi wcześniej warzywami. Piec ok. 25 nim w temperaturze 160 stopni. Podać z ugotowanymi dowolnymi warzywami.

** Zamiast piersi z kurczaka możesz wykorzystać inne dowolne dobrze tolerowane mięso, jak np. pierś/polędwica z indyka, polędwica wołowa.

W 2 tygodniu diety można przygotować kurczaka- szaszłyki. W 3 tygodniu diety kurczaka strogonowa z papryką i pieczarkami, a w 4 tygodniu diety kurczaka udko pieczone z pomidorami. Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.