Kurczak (roladki) ze szpinakiem i suszonymi pomidorami, ćwikła i „fruwający” ziemniak

Kategoria: Dania mięsne
Czas przygotowania: 30 min

Pierś z kurczaka podzielić na 2 filety, lekko rozbić tłuczkiem i przyprawić. Szpinak rozmrozić, odcisnąć, przyprawić solą i pieprzem. Dodać serek i czosnek. Masę szpinakową nałożyć na środek kotletów, następnie dodać pokrojony w cienkie paski pomidor, zwinąć w roladki i zabezpieczyć wykałaczkami. Roladki gotować na parze około 20-25 minut. Podać roladki z burakami oraz ugotowanym ziemniakiem.

W 2 tygodniu diety można przygotować indyka (pierś) gotowanego na parze w sosie musztardowym. W 3 tygodniu diety chude mięso faszerowane pieczarkami, a w 4 tygodniu diety chude mięso w leczo. Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.