Indyk leczo + ryż/kasza/ziemniaki

Kategoria: Mięso / ryby plus skrobia
Czas przygotowania: 30 min

Filet z indyka* pokroić w kostkę, doprawić solą oraz pieprzem. Mięso podsmażyć na łyżce masła do lekkiego ścięcia i zarumienienia.Odstawić na bok.
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry i pokroić w ósemki. Pozostałe warzywa pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać pozostały tłuszcz, dodać warzywa i podsmażać przez 5 minut. Doprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi. Podlać odrobiną wody i dusić, aż warzywa zmiękną. Dodać mięso, pomidory, zagotować i na koniec połączyć z natką pietruszki. Doprawić do smaku.
W między czasie ugotuj ryż/kaszę/komosę  lub 3 średnie ziemniaki i zjedz z gotowym leczo.

*Zamiast fileta z indyka możesz użyć parówek z szynki (minimum 84% mięsa).

W 2 tygodniu diety można przygotować indyka duszonego z sałatą rzymską. W 3 tygodniu diety indyka (polędwicę) z chrzanem i gotowanymi burakami, a w 4 tygodniu diety indyka pieczonego z kapustą kiszoną. Dodatek węglowodanów jest taki sam, jak w pierwszej propozycji. Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.