Chude mięso w leczo + kasza gryczana/ryż/komosa ryżowa

Kategoria: Mięso / ryby plus skrobia
Czas przygotowania: 30 min

Dowolne chude mięso pokroić w kostkę, doprawić solą oraz pieprzem. Mięso podsmażyć na łyżce masła do lekkiego ścięcia i zarumienienia.Odstawić na bok.
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry i pokroić w ósemki. Pozostałe warzywa pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać pozostały tłuszcz, dodać warzywa i podsmażać przez 5 minut. Doprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi. Podlać odrobiną wody i dusić, aż warzywa zmiękną. Dodać mięso, pomidory, zagotować i na koniec połączyć z natką pietruszki. Doprawić do smaku. Podać z  ugotowaną kaszą gryczaną/ryżem/komosą.

W 2 tygodniu diety można przygotować chude mięso z curry. W 3 tygodniu diety chude mięso z tartymi warzywami, a w 4 tygodniu diety chude mięso z dowolnymi warzywami. Dodatek węglowodanów jest taki sam jak w wersji pierwotnej.  Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.