Boczniaki w formie gulaszu

Kategoria: Dania jarskie
Czas przygotowania: 30 min
Cebulę pokroić w piórka, czosnek drobno posiekać. Grzyby pokroić na mniejsze kawałki. W rondlu zeszklić cebulę i czosnek. Gdy zmiękną, dodać boczniaki i marchewkę pokrojoną w plasterki. Chwilę podsmażyć.  Podsmażone warzywa podlać bulionem i dodać przyprawy - liść laurowy, ziele angielskie i tymianek. Dusić pod przykryciem przez około 40 minut lub do miękkości grzybów. Gotowy gulasz doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Udekorować natką pietruszki

W 2 tygodniu diety można przygotować boczniaki herbaciane. W 3 tygodniu diety boczniaki po węgiersku, a w 4 tygodniu diety boczniaki w leczo. Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.