Soczewica w leczo

Kategoria: Dania jarskie
Czas przygotowania: 30 min

Soczewicę wypłukać pod zimną wodą.
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry i pokroić w ósemki. Pozostałe warzywa pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać warzywa i podsmażać przez 5 minut. Doprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi. Podlać odrobiną wody, dodać soczewicę i dusić, aż warzywa i nasiona zmiękną. Dodać pomidory, zagotować i na koniec połączyć z natką pietruszki. Doprawić do smaku.

W 2 tygodniu diety można przygotować soczewicę z pomidorami i natką pietruszki. W 3 tygodniu diety soczewicę z pomidorami i dynią, a w 4 tygodniu diety dahl z soczewicy z fasolką szparagową z masłem. Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.