Boczniaki w leczo + kasza/ryż/komosa

Kategoria: Dania jarskie
Czas przygotowania: 30 min

Grzyby porwać na mniejsze kawałki. Doprawić solą oraz pieprzem. Podsmażyć na łyżce oliwy do zarumienienia. Odstawić na bok.
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry i pokroić w ósemki. Pozostałe warzywa pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać pozostały tłuszcz, dodać warzywa i podsmażać przez 5 minut. Doprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi. Podlać odrobiną wody i dusić, aż warzywa zmiękną. Dodać boczniaki, pomidory, zagotować i na koniec połączyć z natką pietruszki. Doprawić do smaku.

Dodatek węglowodanów ugotować wg instrukcji i podać z daniem.
 

W 2 tygodniu diety można przygotować boczniaki herbaciane. W 3 tygodniu diety boczniaki po węgiersku, a w 4 tygodniu diety boczniaki w formie gulaszu. Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.