Leczo z soczewicą, papryką i dynią + kasza bulgur/jęczmienna/pęczak

Kategoria: Dania jarskie
Czas przygotowania: 30 min

W garnku na oleju kokosowym zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Wsypać soczewicę/ciecierzycę, następnie dodawać pokrojone warzywa, w międzyczasie co chwilę je mieszając: w pierwszej kolejności obraną i pokrojoną w kostkę dynię, później paprykę, cukinię, a na koniec dodać pokrojoną w kosteczkę paprykę.

Doprawić solą, pieprzem, papryką w proszku i zalać wodą ponad poziom składników. Zagotować, w międzyczasie obrać i pokroić w kosteczkę pomidory. Dodać do potrawy 2/3 pokrojonych pomidorów a resztę zmiksować blenderem i również dodać do garnka z warzywami. Wymieszać, zagotować. Gotować przez około 15 minut aż warzywa będą miękkie.

Podaj danie z ugotowaną wg instrukcji kaszą.

W 2 tygodniu diety można przygotować soczewicę z pomidorami i natką pietruszki. W 3 tygodniu diety soczewicę z pomidorami i dynią, a w 4 tygodniu diety dahl z soczewicy z fasolką szparagową z masłem. Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.