Łosoś na parze z duszoną kapustą

Kategoria: Dania rybne
Czas przygotowania: 20 min

Płat łososia umyj i osusz, skrop sokiem z cytryny, posyp pieprzem cytrynowym i szczyptą soli. Ułóż łososia w naczyniu do gotowania na parze i gotuj 20min.

Kapustę poszatkuj, przełóż do garnka i podlej wodą do 1/3 jej wysokości. Dodaj ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól. Duś kapustę do miękkości. Na sam koniec dodaj pokrojonego w kostkę pomidora oraz masło i podduś całość, dopraw do smaku. Kapustę podaj z rybą.

W 2 tygodniu diety można przygotować łososia na parze z brokułami. W 3 tygodniu diety łososia na parze z fasolką, a w 4 tygodniu diety łososia na parze ze szparagami. Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.