Łosoś na parze z fasolką i warzywami

Kategoria: Dania rybne
Czas przygotowania: 20 min

Płat łososia umyj i osusz, skrop sokiem z cytryny, posyp pieprzem cytrynowym i szczyptą soli. Fasolkę opłucz (lub użyj mrożonej), przetnij na pół i ułóż z łososiem w naczyniu do gotowania na parze. Gotuj 20min. Fasolkę przed podaniem wymieszaj z masłem, posyp solą  do smaku.
W czasie parowania ryby na patelni z odrobiną wody podduś pokrojone w plastry warzywa (marchew i cukinię), dopraw je solą, pieprzem, bazylią i duś by były miękkie. Podaj na łososiu.
Zamiast wymienionych warzyw można użyć mrożonki warzywnej lub innych sezonowych warzyw.

W 2 tygodniu diety można przygotować łososia na parze z brokułami. W 3 tygodniu diety łososia na parze ze szparagami, a w 4 tygodniu diety łososia na parze z duszoną kapustą. Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.