Łosoś pieczony w warzywach podany z ryżem/komosą

Kategoria: Dania rybne
Czas przygotowania: 30 min

Łososia umyj, osusz, posyp solą i pieprzem. Przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą.
Na patelni z drugą łyżką oliwy obsmaż mieszankę pokrojonych dowolnie warzyw, dopraw ją solą, pieprzem oraz gałką. Podlej wodą i duś by warzywa były al dente. Następnie warzywami obłóż rybę i zapiekaj całość w 180 st. przez 20 minut. Przed podaniem skrop rybę cytryną.
Danie podaj z ugotowanym wg instrukcji ryżem białym/basmati/jaśminowym lub komosą.

W 2 tygodniu diety można przygotować łososia pieczonego z ziemniakami. W 3 tygodniu diety łososia z makaronem ryżowym i sosem sojowym, a w 4 tygodniu diety łososia na batatach z surówką z pora. Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.