Łosoś pieczony w warzywach

Kategoria: Dania rybne
Czas przygotowania: 30 min

Łososia umyj, osusz, posyp solą i pieprzem. Przełóż do naczynia żaroodpornego.
Na patelni z łyżką oliwy obsmaż mieszankę warzyw, dopraw ją solą, pieprzem oraz gałką. Podlej wodą i duś by warzywa były al dente. Następnie warzywami obłóż rybę, skrop dodatkową łyżką oliwy i zapiekaj całość w 200 st. przez 20-25 minut. Przed podaniem skrop rybę cytryną.

W 2 tygodniu diety można przygotować łososia pieczonego z ziemniakami. W 3 tygodniu diety łososia z makaronem ryżowym i sosem sojowym, a w 4 tygodniu diety łososia na batatach z surówką z pora. Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.