Łosoś z makaronem ryżowym i sosem sojowym

Kategoria: Dania rybne
Czas przygotowania: 30

Rybę pokroić na małe kawałki (ok. 3cm, w kostkę/paski). Makaron ryżowy ugotować wg. przepisu na opakowaniu, odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni podgrzać olej sezamowy, dodać paprykę pokrojoną w kostkę, starty imbir i nasiona sezamu. Zmniejszyć ogień, dodać sos sojowy, sok z limonki a następnie mieszać bez przerwy około 1 min. Dodać do sosu na patelni kawałki łososia, obsmażać je ze wszystkich stron, aż ryba zmieni kolor na pomarańczowy. Następnie dodać pokrojony makaron. Skropić olejem sezamowym (ok. 1 łyżeczka), danie podgrzewać jeszcze przez 3 min, posypać poszatkowaną pietruszką i szczypiorkiem oraz przyprawić pieprzem do smaku.