Dorsz ze szpinakiem i śmietanką kokosową z sałatką + kasza orkiszowa/jęczmienna

Kategoria: Dania rybne
Czas przygotowania: 30 min

Filet z dorsza umyj i osusz. Dopraw solą, pieprzem oraz rozmarynem. Na patelni rozgrzej masło klarowane i obsmaż rybę po 1 minucie z każdej strony. Następnie wlej śmietankę kokosową/sojową/mleczko kokosowe i dodaj posiekany szpinak (świeży lub mrożony). Delikatnie zamieszaj, ewentualnie dopraw i duś całość pod przykryciem około 15 minut.

Podaj z sałatką z warzyw z sosem winegret.
W między czasie ugotuj kaszę orkiszową/jęczmienną/owsianą i podaj z daniem.

W 2 tygodniu diety można przygotować dorsza duszonego z sezamem. W 3 tygodniu diety dorsza duszonego z marchewką, a w 4 tygodniu diety dorsza pieczonego po śródziemnomorsku. Dodatek węglowodanów jest ten sam, co w wersji pierwotnej. Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.