Makaron ryżowy z warzywami i porcją białka

Kategoria: Mięso / ryby plus skrobia
Czas przygotowania: 25 min

Przygotuj makaron według instrukcji na opakowaniu. Odcedź. Połącz w garnku z oliwą oraz posiekaną natką lub koperkiem. Dopraw solą i pieprzem.

Makaron podawaj z porcją białka np: dowolną rybą, owocami morza, chudym mięsem lub jajkami w zgodzie z Twoim indywidualnym programem żywieniowym. Do dania podaj warzywa (dowolne) przygotowane na klarowanym maśle lub oliwie.

 

*Propozycja: łososia oczyść, pokrój w grubą kostkę, dopraw pieprzem cytrynowym oraz solą. Przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz pod przykryciem 20 minut w 170 stopniach, aż nabierze rumianego koloru. Tak przygotowaną rybę ułóż na przygotowanym makaronie.

W 2 tygodniu diety można przygotować makaron strączkowy z warzywami i porcją białka. W 3 tygodniu diety kaszę gryczaną z warzywami i porcją białka, a w 4 tygodniu diety ryż/komosę ryżową z warzywami i porcją białka. Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.