Makaron z tuńczykiem i pomidorami

Kategoria: Dania makaronowe
Czas przygotowania: 25 min

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Rozgrzać patelnię z masłem, zeszklić posiekaną w kostkę cebulę. Chwilę podsmażyć, wlać pomidory. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz odrobiną ksylitolu. Gotować aż sos zgęstnieje, przez około 8 minut. Do sosu dodać zioła i odsączonego tuńczyka. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z makaronem na patelni.

*zamiast makaronu ryżowego można wykorzystać inny bezglutenowy (kukurydziany, gryczany, z ciecierzycy, z soczewicy, z groszku).

W 2 tygodniu diety można przygotować makaron ryżowy z warzywami i porcją białka. W 3 tygodniu diety makaron ryżowy z owocami morza, a w 4 tygodniu diety makaron z groszku/ciecierzycy z pieczonymi warzywami. Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.