Makaron z zielonymi warzywami i bazylią

Kategoria: Dania makaronowe
Czas przygotowania: 20 min

Makaron ugotuj wg instrukcji. Warzywa oczyść, ugotuj na parze z odrobiną soli, bazylii i pieprzu. Odcedzony makaron połącz z masłem, zielonymi listkami i pokrojonymi na mniejsze części warzywami. Dopraw całość solą/pieprzem. Podaj na ciepło.

  • makaron ryżowy można zastąpić kukurydzianym/gryczanym/strączkowym np z zielonego groszku

W 2 tygodniu diety można przygotować makaron z groszku/ciecierzycy z pieczonymi warzywami. W 3 tygodniu diety komosę ryżową z olejem sezamowym i czarnuszką, a w 4 tygodniu diety ryż basmati/jaśminowy z masłem. Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.