Indyk (pulpety) z sałatą z sosem winegret + kasza gryczana/ryż/komosa

Kategoria: Mięso / ryby plus skrobia
Czas przygotowania: 30 min

Cebulę pokrój w kostkę, zarumień na maśle klarowanym. Następnie wymieszaj mielone mięso, jajko, zarumienioną cebulkę i posiekaną natkę-  dopraw do smaku solą, pieprzem,tymiankiem. Z powstałej masy uformuj kulki. W garnku zagotuj 1/2 szklanki wody, dodaj klopsiki i gotuj na wodzie około 15-20 minut pod przykryciem.

Podawaj z sałatką  i pokrojonymi dowolnie warzywami polanymi sosem winegret. Do tego obok dania ułóż ugotowaną według instrukcji: kaszę gryczaną lub jaglaną/komosę/ryż basmati lub dziki.*

* Rodzaj węglowodanów jest dowolny, wybierz zgodnie ze swoim smakiem i tolerancją organizmu.
* Zamiast mięsa z indyka możesz użyć pierś z kurczaka w tej samej ilości. 

W 2 tygodniu diety można przygotować indyka pulpety z marchewką i groszkiem. W 3 tygodniu diety indyka (pulpety) mięsno-warzywne, a w 4 tygodniu diety indyka pulpety duszone z marchewką i cebulą. Dodatek węglowodanów jest taki sam jak w wersji pierwotnej. Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.