Indyk (pulpety) z marchewką i groszkiem

Kategoria: Dania mięsne
Czas przygotowania: 25 min

Cebulę pokrój w kostkę, zarumień na  maśle klarowanym. Następnie połącz mielone mięso,  jajko, zarumienioną cebulkę, maggi i pieprz. Z powstałej masy uformuj  kulki, obsmaż ze wszystkich stron na maśle klarowanym.  Podlej odrobiną wody. Duś pod przykryciem ok 10 min.

Groszek (mrożony) gotuj w lekko osolonej wodzie przez 10 minut. Oddzielnie przez 5 minut gotuj pokrojoną w kostkę marchewkę. Na patelni rozgrzej masło klarowane, dodaj odcedzoną marchewkę i groszek. Całość wymieszaj i przypraw.

W 2 tygodniu diety można przygotować indyka pulpety z sosem winegret. W 3 tygodniu diety indyka (pulpety) mięsno-warzywne, a w 4 tygodniu diety indyka pulpety duszone z marchewką i cebulą. Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.