Marchewka z selerem/pietruszką na ciepło

Kategoria: Dania jarskie
Czas przygotowania: 20 min

Obierz marchewkę oraz pietruszkę (lub seler) potem zetrzyj na tarce na grubych oczkach, następnie podsmaż wszystko na maśle klarowanym na wolnym ogniu przez 15-20min, co jakiś czas mieszając. Pięć minut przed końcem duszenia warzyw, dodaj przecier pomidorowy lub 1/2 puszki pomidorów (lub świeżego pokrojonego w kostkę pomidora).

W 2 tygodniu diety można przygotować marchewkę z groszkiem ze śmietanką kokosową. W 3 tygodniu diety marchewkę z groszkiem, a w 4 tygodniu diety marchewkę z gałką muszkatołową. Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.