Mintaj z pomidorami, rozmarynem i ziemniakami
Rybę umyj, osusz, skrop cytryną, natrzyj wyciśniętym czosnkiem i posyp solą oraz pieprzem. Ułóż w naczyniu do gotowania na parze, na wierzchu rozłóż listki rozmarynu i pokrojonego w plastry pomidora. Rybę paruj 15-20 minut.
Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w talarki. Posyp solą i np. słodką papryką. Gotuj na parze razem z rybą.
Danie podaj z surówką na bazie mixu sałat, pomidorków i sosu winegret.
W 2 tygodniu diety można przygotować białą rybę z pomidorami i bazylią. W 3 tygodniu diety białą rybę duszoną z porą i puree, a w 4 tygodniu diety mintaja duszonego podanego z kiszonkami i sałatką. Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.