Omlet bezglutenowy z mlekiem roślinnym, pieczarkami i szpinakiem

Kategoria: Dania jajeczne
Czas przygotowania: 10 min
Szpinak posiekać, dodać na patelnię z 3 łyżkami wody i dusić, aż zmniejszy objętość. Pieczarki pokroić w plasterki i dodać do szpinaku. Dodać porcję tłuszczu i smażyć całość 5 minut. Doprawić solą, pieprzem, gałką.
Białka oddzielić od żółtek i zmiksować na sztywną pianę. Żółtka wymieszać z mlekiem roślinnym i mąką bezglutenową, a następnie wlać do białek i delikatnie rozmieszać do połączenia się składników. Następnie nalać ciasto do składników na patelni by były zakryte. Smażyć do ścięcia się ciasta. 

W 2 tygodniu diety można przygotować omlet bezglutenowy z mlekiem roślinnym, pomidorem i papryką . W 3 tygodniu diety omlet bezglutenowy z mlekiem roślinnym, porą i cukinią , a w 4 tygodniu diety omlet bezglutenowy z mlekiem roślinnym, groszkiem i natkami . Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.