Owoce morza na klarowanym maśle + kasza orkiszowa/jęczmienna/makaron

Kategoria: Dania rybne
Czas przygotowania: 20 min

Owoce morza (wybierz: małże, kalmary, krewetki) oczyścić. Natkę posiekać, czosnek rozgnieść, papryczkę pokroić w drobne plastry. Owoce morza natrzeć sokiem z cytryny i czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać masło,  wrzucić papryczkę i chwilę podsmażyć. Dodać owoce morza i smażyć po 2 minuty z każdej strony. Gotowe podać z sałatką.

Przygotować winegret. Dowolne warzywa liściaste posiekać, awokado/pomidora pokroić w kostkę. Składniki połączyć.

Danie podaj z ugotowaną kaszą jęczmienną/orkiszową lub makaronem ryżowym w ilości 50g (produkt suchy).

W 2 tygodniu diety można przygotować krewetki duszone na klarowanym maśle z natką pietruszki. W 3 tygodniu diety krewetki z papryczką pepperoni, a w 4 tygodniu diety krewetki duszone na klarowanym maśle. Dodatek węglowodanów jest taki sam jak w wersji pierwotnej. Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.