Paprykarz z tuńczyka

Kategoria: Dania rybne
Czas przygotowania: 25 min

Ryż ugotować do miękkości.Tuńczyka odsączyć, rozdrobnić.Warzywa obrać, pokroić na grubsze kawałki i rozdrobnić w malakserze lub ew.zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać warzywa i podsmażyć, dodać 50ml wody, sól i pieprz i dusić do miękkości około 5 minut. Dodać przecier, wymieszać. Zawartość patelni połączyć z ryżem oraz tuńczykiem poprzez dokładne wymieszanie składników. Doprawić do smaku.

W 2 tygodniu diety można przygotować pastę z makreli. W 3 tygodniu diety tuńczyka w sałatce, a w 4 tygodniu diety makrelę/dorsza wędzonego z mixem warzyw. Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.