Pasta z fasoli i ciecierzycy z warzywami

Kategoria: Dania wegańkie
Czas przygotowania: 15 min

Na łyżce oleju podsmaż pokrojoną w kostkę cebulkę. Po 5 minutach dodaj obrany i pokrojony w paski seler. Smaż do miękkości. Odłóż na bok. Na tej samej patelni z drugą łyżką oleju zesmaż pokrojone w plastry pieczarki, tak by były miękkie oraz by odparować nadmiar płynu.
Fasolę i ciecierzycę (z puszki) wypłucz pod bieżącą wodą. Włóż do naczynia, dodaj obrany czosnek, zawartość patelni, sól i pieprz do smaku i zmiksuj wszystko do konsystencji gładkiej pasty. Podaj pastę z warzywami pokrojonymi dowolnie np. marchew, seler naciowy, kalarepa, cukinia- wybierz te, które są przez Ciebie dobrze tolerowane.

W 2 tygodniu diety można przygotować pastę z fasoli i suszonych pomidorów z warzywami. W 3 tygodniu diety hummus z warzywami, a w 4 tygodniu diety pastę z selera z warzywami. Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.